Всичко за къртене на стени

Тук сме събрали цялата информация, която трябва да знаете за къртене на стени

Къртене на панелна стена

Как да разберете дали стената е носеща и други нюанси, които трябва да знаете преди да започнете къртене на стени в апартамента.

Къртене на носещи стени в панелна къща трябва да бъде съгласуван с местните власти. За да съберете точна информация за сградата, трябва да огледате не само апартамента, в който ще се извърши къртене на стена, но и помещенията в съседство.

Дебелината на стената има голямо значение. Ако преградата е с дебелина повече от дванадесет сантиметра, тогава най-вероятно това е носеща стена. За да се разбере точно кои технологии трябва да се използват, информация за проекта на конкретна сграда, която се съхранява в базата данни на Института за стандартен дизайн.

Неносеща стена може да бъде изкъртена ръчно чрез удар или диамантено рязане. Къртене на стената в панелната къща, която е носещата, се извършва с инсталирането на специални опори, които ще поемат теглото на конструкцията по време на работа.

Комплексът от къртачни работи, който се извършва от специализирана фирма, включва планиране на работи, почистване и извозване на строителни отпадъци. Трябва да се проучи посоката на таванните плочи, чиито краища лежат върху носещи стени. И по добре да поръчате комплексна услуга като кърти чисти извозва.
Когато преградата е разположена по тавана, тя не носи никакъв товар. Следователно стена с дебелина под десет сантиметра не представлява никаква опасност, следователно може да бъде направено къртене на такава стена.

Разположението на преградата на пода може да означава, че стената е носеща. Преградата в панелна къща е телена армировъчна рамка в гипс, така че къртене на такава стена не е трудно.

Къртач "маркира" периметъра на обекта, който подлежи на къртене. След това трябва да работите с чук и фликс. Максималните части на преградата, които се препоръчват да бъдат отделени от стената, са не повече от четири метра по периметъра. Големите парчета не могат да се задържат при падане и се нараняват.

Освен това нашият екипът се старае да не отделя големи парчета от стената, за да избегне излишен шум и появата на "облак" прах.

Трябва да се разбере, че ако всички стени в апартамента се оказаха носещи, тогава тяхното къртене е невъзможно. Единственото нещо, което може да си позволи собственикът на апартамента, е да разшири отвора или да направи арка. Преди да започнете работа, трябва да се направят много изчисления, за да се вземат предвид натоварванията за панелни сгради, така че къртене на стената да не се превърне в опасно нещо. Имаме също отделна статия за къртене на панелна стена, прочетете я тука.

Къртене на cтени самостоятелно.

Има ли смисл.

Когато трябва да направите къртене на стени в апартамента, винаги възниква въпросът: наемете фирма за къртене или го направете сами.

Разбира се, препоръчваме ви да поръчате при нас веднага цялостна услуга като кърти чисти извозва и да не се правите иеприятни изненади на себе си. Но знаем, че можете да решите сами да извършите къртене на стени.

Затова ще ви разкажем малко за това, което може да срещнете, ако решите да направите всичко сами.
  1. Може да имате проблеми със съседите - така че предупредете ги предварително какво ще правите и че те ще пострадат малко.
  2. Ще имате много прах - така че покрийте със защитно фолио всички места, където може да попадне прах.
  3. Може да нараните ръцете или очите си - затова носете защитно облекло.
Това са най-важните 3 точки. От инструментите ще ви трябва ударен чук или къртач. И можете да започнете.

Да, най-важното е да се уточни дали стената е носеща или не. Това е най-важният въпрос. Като цяло въпросът за къртене на стени трябва да бъде съгласуван с държавата. В противен случай могат да възникнат големи проблеми в бъдеще.

Затова ви съветваме поне да се възползвате от нашите съвети. Обадете ни се и ще ви разкажем всичко.

Къртене на тухлена cтена. Работен процес.

Къртене на носещи тухлени стени и къртене на тухлени прегради

Извършваме къртене на тухлени, бетонни и стоманобетонни стени, къртене на тухлени прегради, тавани, къртене на отвори за прозорци и врати, къртене на ВиК елементи и прикрепени комуникации. Всички поръчки се изпълняват в съответствие с изискванията за безопасност.

Нашите специалисти използват въздушни чукове и къртачи за бетон като ефективно и надеждно оборудване. Получавате не само помощта на специалисти, но и избягвате необходимостта от самостоятелно търсене и закупуване на скъпо оборудване за къртене.

За къртене на стени се използват различни методи. Ако стените са поставени върху варова или циментова смес, тогава са достатъчни флекс и чук. Този метод ви позволява да получите подходяща тухла за работа. Ако стената е засадена върху по-плътен разтвор, тогава не можете да правите без електрически или пневматичен инструмент. Наша фирма за къртене разполагат с модерно оборудване, което значително ускорява работния процес като кърти чисти извозва.
Работен ред.

Съгласно съществуващите стандарти, наша фирма за къртенеl се придържа към плана:

  • Подготвителен етап. Подовата настилка и мебелите в помещението са покрити с предпазен материал. Отстраняваме и изключваме електрическото окабеляване.
  • Къртиме мазилка и замазка
  • Започваме къртене на горния ред тухли. Това се извършва внимателно, за да се предотврати разрушаването на голяма част от стената.
  • Следващите редове се отстраняват с щипки и с помощта на лост се разбиват от зидарията. Този подход ви позволява да осигурите целостта на тухлата и да я използвате в други сгради.
  • Къртене се извършва до нивото на припокриване.

В този случай къртене на три реда зидария наведнъж не е разрешено. Не си струва да бързате, когато къртите стената. За да не се натоварва пода в стаята, тухлата се отстранява, докато се извършва разглобяването. Къртене на перваза на прозореца включва използването на ударния метод. Не забравяйте, че къртене на носещата тухлена стена увеличава натоварването върху основата на къщата, основата се срутва.

Имаме също отделна статия за къртене на тухлена стена, прочетете я тука.

Каква е цената на къртене на тухлена стена

От какво зависи цена за къртене на тухлена стена

Предимтсво на нашата фирма за къртене е, че сме предлагаме цени за къртене с вариант на почасов принцип. Това е много по-изгодно от работата по обема на къртене за наши клиенти.


Цената на 7-часова смяна за един работник с къртач и ударен чук е 200 Лева.

Но ако усулга комплексна като кърти чисти извозва цена може да бъде още по-ниска.


Специалист кърти 20-30 кубика тухлени стени на смяна. Общата сума е до 17 лева на кубичен метър тухла, което е значително по-ниско от пазарната стойност.


Така че в зависимост от обема на работата и от това дали поръчвате една или повече услуги, можете да изберете удобна за вас опция за плащане. Само нашата фирма за къртене може да предложи това.


По принцип винаги препоръчваме за наши клиенти комплексна услуга като ккърти чисти извозва. Тогава цена за работи става по-ниско на 35%. И също такак нямате после никакви ангажименти с почистване и извозване на строрителен боклук.

Къртене на стена в София

Защо в софия цените за къртене на стени са по-високи от другите градове

Цените за къртене на стени в София са по-високи от другите градове, защото в София цените за всичко са по-високи. Всяко строителство в София е по-скъпо от другите градове. Защото животът в София е по-скъп и на работниците трябва да плащат по-високи заплати.

Това е единствената причина. Но ние анализираме цените и в други градове и ще ви кажем със сигурност, че нашата фирма за къртене предлага цени за кърти чисти извозва в София на същите цени, както и в други градове на България.
Защо? Факт е, че сме в сферата на кърти чисти извозва повече от 20 години. И ние сме на мнение, че е по-добре да къртиме 10 стени и да спечелиме 1000 лв., отколкото изкъртиме 5 стени и да спечелиме същите пари.

Защо? Защото в този случай всички са по-добре. И това е по-евтино за клиентите и нашите работници са винаги на работа. А това ни позволява да задържим постоянен персонал. Постоянният персонал е гаранция за качествено къртене.

Ето защо, ако имате нужда от къртене на стена в София - не се колебайте да ни се обадите. Ние ще направим всичко бързо и евтино. И после ще направим почистване и извозване на строителни отпадъци и на цени по-ниски от софийските.

Къртене на носеща стена

Дали е възможно да правите къртене на всички стени в апартамента

Къртене на носеща стена - въпросът е сложен. Да, модерният ремонт на апартаменти често включва промяна на оформлението: комбиниране на стая и кухня, разширяване на баня чрез обединяване на тоалетна и баня, изолиране на балкон и свързването му с хола, изрязване на отвори или промяна на съществуващите граници на стаята.
Всички тези процеси изискват къртене на стени, така че трябва да разберете дали има някакви ограничения за такава работа и как да къртене на стена в апартамент или да направите правилно отвор?

Ето защо е необходимо да разберете като цяло дали е възможно да къртите всички стени в апартамента. Защото има носещи стени и като къртите ги, в бъдещо ще ви орчакват големи и непряитни изненади. Затова преди да започнете с ремонт, трябва да взимате консултация от фирма, коя професионално оказва услуги кърти чисти извозва. Долу нашите контакти. Наша фирма за къртене дава бесплатни консултации. Ако искате да разберете за къртене на стени всичко самостоятелно - четете за носещи стени специална статия тука.

На какви стени може да бъде направено къртене.

Възможно ли къртене на всички стени в апартамет.

Къртене на стени, както и всяка намеса в конструкцията, може да представлява риск за сигурността на цялата конструкция, особено в жилищните сгради. Следователно всяко преустройство е възможно след получаване на разрешение за това от надзорните органи. Когато решават дали една стена може да бъде къртена и разглеждат вашия проект, властите ще вземат предвид:

  1. Техническо състояние на къщата.
  2. Тип и етажност на сградата.
  3. Вашия етаж, брой и размер на стаите,
  4. Материалът на стените, които ще бъдат къртени.
  5. Носещи ли са стени за къртене.
  6. Размера на къртене на конструкциите и други условия за работа на кърти чисти извозва.
Всяка ситуация се разглежда индивидуално и има свои собствени нюанси, как да демонтирате преграда от гипсокартон или как да изрежете врата в бетонна или тухлена стена, но има видове работа, които не могат да се извършват категорично:
  1. Комбиниране на стая и кухня в едностаен апартамент - в този случай къртене на стена е забранено, т.к. общото пространство е отредено за кухнята, а кухнята не е жилищна и апартаментът губи статута си.
  2. За комбиниране на стая и кухня с газова печка - правилата за работа на газово оборудване са нарушени, такава кухня трябва да бъде изолирана и да има стационарни врати. В допълнение, това също не е полезно от практическа гледна точка - саждите от продуктите от изгарянето на газ ще се утаят върху мебелите във вашата всекидневна-студио. В тази случка работи по кърти чисти извозва забранени.
  3. На въпроса дали е възможно да се къртите носещи стени - недвусмисленият отговор е не, особено в панелните къщи. Възможно е да се направи отвор в носеща стена само чрез безударната технология на диамантено рязане на стени. Ширината и местоположението му ще зависят от материала на стените. В този случай конструкцията трябва да бъде подсилена с метални канални греди и / или допълнителни колони. Наша фирма за къртене ще ви помгне в този въпрос.
  4. Комбиниране на отопляема стая с балкон, дори ако е изолиран. Факт е, че в този случай топлинната верига на сградата се нарушава и потреблението се увеличава, условията за пожарна безопасност се нарушават, а при преместване на отоплителните радиатори към тънка балконска стена се нарушават и условията им на работа. Така че къртене на стени в тиази случка забранено.
  5. В никакъв случай не трябва да пипате колоните в монолитните къщи - те са рамката на къщата и са отговорни за нейната стабилност, поради което не се допуска дори частично къртене, промяна на формата, изрязване на ниши в колоните и дори бетониране.
  6. Извършане на ремонт и къртене на баня. Възможно е комбиниране с тоалетна, разширяване за сметка на стая или коридор до площ от не повече от 25% от площта на банята. Консултирайте се как да разрушите правилно тази стена, имайте предвид, че хидроизолацията на пода и стените на новата баня е необходима на височина най-малко 30 см с участието на сертифицирани специалисти и под наблюдението на експлоатационните служби. Тука задължиително се консултирайте с фирми, кои предоставят професионални услуги зат къртене, чистене и извозване.
  7. Променете размера на всекидневните в нарушение на някое от условията: всички стаи трябва да имат прозорци (естествена светлина), площта на всяка стая не може да бъде по-малка от 9 m2, не можете да инсталирате прегради по отвора на прозореца, само по стената.
  8. Демонтаж на вентилационни шахти. Къртене на стени в тази случка забранено.

Как да направите правилно къртене на стена, правилно или да направите отвор в нея, за да не изложите цялата сграда на риск от срутване, да нарушите експлоатационните характеристики на вашия апартамент и да не попаднете на глоби за проверка и инструкции за връщане на преустройството в първоначалното му състояние? Подгответе проект със сертифицирана организация и вземете разрешение за работа. Наша фирма за къртене ще ви помогне в това. Обадете ни или оставете своите контакти за връзка.

Пробиване на отвор в стена

Стъпки за частично къртене на стена

Ако трябва да направите отвор в стена като правите ремонт, ето някои общи стъпки, които да следвате:


  1. Съберете необходимите инструменти: Ще имате нужда от трион за гипсокартон, служебен нож, молив, линийка или измервателна лента и нож за замазка. Къртач за бетон също ако има -хубаво. Защото ако къртене на бетонена стена той е необходим.
  2. Маркирайте областта: Използвайте молив и линийка или измервателна лента, за да маркирате зоната, където трябва да се направи дупката. Не забравяйте да измерите внимателно и да маркирате размерите на необходимия отвор. Защото къртене на стени могат да направят беда на конструкция на къща.

3.Направете отвор: С помощта на триона за гипсокартон или макетния нож изрежете по линиите, които сте маркирали, като внимавате да не изрежете твърде дълбоко и да повредите електрически проводници или водопровод зад стената. В кърти чисти извозва това се случва често ако не професионал.

4.Почистване: Използвайте ножа за замазка, за да изстържете всички разхлабени парчета гипсокартон около дупката и се уверете, че ръбовете на дупката са гладки. После трябва да направите извозване на строителни отпадъци.

5.Поправете дупката: След като дупката бъде изрязана, можете да я поправите с кръпка или резервно парче гипсокартон, като следвате подходящите стъпки за вашия конкретен ремонт.


Не забравяйте, че ако не сте сигурни за някоя част от процеса на ремонт, винаги е добра идея да се консултирате с професионалист в кърти чисти извозва, за да сте сигурни, че ремонтът е извършен безопасно и правилно. Ако искате да прочетете тези стъпки по-подробно - прочетет нашата статия "Пробиване на отвор в стена"

Как да разберем дали една стена е носеща

Къртене на носеща стена.

Определянето дали една стена е носеща или не е важно съображение, преди да започнете къртене на стени или да се направят каквито и да било промени в конструкцията на сградата. Това по принцип един от най-важните въпроси в услуга кърти чисти извозва. Ето няколко начина да проверите дали една стена е носеща:


  1. Проверете плановете на сградата. Ако плановете на сградата са налични, те обикновено показват кои стени са носещи.
  2. Проверете мазето или пространството за обхождане. Ако въпросната стена е над мазе или пространство за обхождане, потърсете подпорни греди или колони, които може да показват, че стената е носеща.
  3. Проверете тавана. Ако въпросната стена е под тавана, потърсете греди или греди, които може да показват, че стената е носеща. Ако е носеща - тогава къртене на стени забранено.

4.Проверете за диагонални скоби. Диагоналните скоби обикновено се намират на носещи стени, така че ако видите някакви скоби, вероятно стената е носеща. И тогава къртене на стени няма да стане.

5.Консултирайте се със строителен инженер. Ако точно решихте че искате да направите в своят апартамент къртене на стени и ако все още не сте сигурни дали стени е носещи, най-добре е да се консултирате със строителен инженер или фирма за къртене, които могат да оценят носещата способност на стената и да дадат експертен съвет.


Важно е да се отбележи, че къртене или модифицирането на носещи стени без подходяща опора може да компрометира структурната цялост на сградата, което може да бъде опасно и скъпо за ремонт. Винаги бъдете внимателни и потърсете професионално ръководство от професионалисти в кърти чисти извозва, преди да правите каквито и да било промени в носещите стени.

Къртене на вътрешни бетонни стени в апартамент

Къртене на вътрешни бетонни стени в апартамент може да бъде сложна и предизвикателна задача, която изисква внимателно планиране, опит в кърти чисти извозва и правилните инструменти. Ето някои общи стъпки, които да ви преведат през процеса:


  1. Получете необходимите разрешителни за кърти чисти извозва. Преди да започнете, уверете се, че сте получили всички необходими разрешения и одобрения от местния строителен орган. Това е важно, за да сте сигурни, че спазвате всички строителни норми и разпоредби.
  2. Планирайте къртене на стени. Внимателно планирайте процеса на кърти и се уверете, че разполагате с всички необходими инструменти и оборудване, за да свършите работата безопасно и ефективно. Това може да включва къртач за бетон, ударен чук, трион за бетон, защитно оборудване и контейнер за боклук за изхвърляне на отломките.
  3. Подгответе зоната за кърти чисти извозва. Преди да започнете, почистете зоната около стената, която ще къртите, от всякакви мебели, тела или други предмети, които могат да ви пречат. Покрийте пода и близките стени с найлоново фолио, за да ги предпазите от прах и отломки.

4.Изключете комуналните услуги. Ако има някакви електрически или водопроводни инсталации, вградени в стената, не забравяйте да изключите електрозахранването и водоснабдяването, преди да започнете работи по кърти чисти извозва.

5.Започнете къртене на стена. Започнете, като разбиете бетонната стена с помощта на чук или къртач за бетон. Бъдете внимателни и работете бавно, за да избегнете повреда на съседни стени или конструкции.

6.Прорежете всяка армировъчна стомана.В зависимост от размера и дебелината на стената, може да се наложи да прорежете всяка армировъчна стомана с помощта на трион за бетон или ъглошлайф.

7.Отстранете отломките.След като стената бъде демонтирана, отстранете всички отломки и ги изхвърлете правилно.

8.Поправете всяка повреда. Ако има повреда на околните стени или конструкции, поправете я с подходящи материали и техники.


Важно е да се отбележи, че къртене на вътрешни бетонни стени може да бъде опасен и сложен процес. Препоръчително е да се консултирате с професионален изпълнител в кърти чисти извозва или инженер, преди да предприемете каквато и да е работа по къртене.

Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?