Къртене на носеща стена

Може ли да се къртите носеща стена?

Къртене на носеща стена: характеристики на преустройството в апартамента

В собствената си къща човек може да направи всичко - дори да прави къртене на носеща стена, без да иска разрешение от никого.


Друго нещо са многоетажните сгради, в които всяко преустройство трябва да бъде съгласувано със съответните органи. Има обаче ситуации, когато е необходимо да се направят някои промени в дизайна на апартамента.


Например, когато се преустройва във фризьорски салон или магазин и се изисква да се направи вход към помещението от улицата, а не от входа или да се направи панорамна витрина вместо обичайната витрина. В тази статия ще разберем нюансите на преустройството.


къртене на носеща стена в собствена къща

Законно преустройство

Много собственици на апартаменти в стандартни многоетажни сгради упорито се стремят да променят първоначалните размери на помещенията и да променят тяхната функционалност. Затова услуги като кърти чисти извозва винаги ще имат нужда.


Най-често това се дължи на остарялото и неудобно оформление на сгради, построени преди 50-70 години. След като хората получиха разрешение за приватизация през 90-те години, обитателите на апартаментите се почувстваха собственици и започнаха масово да се включват в прекрояване на стени и колони, понякога без да мислят до какво може да доведе това. И започнаха да правят къртене на бетон, къртене на баня, къртене на стени и къртене на всичко кое възможно.


Но властите имаха притеснения, във връзка с които се роди указ, задължаващ органите да проверяват апартаментите за неоторизирано преустройство в хода на сделки за продажба на апартаменти.


И ако преди това на законодателно ниво подобни действия на гражданите не бяха регулирани по никакъв начин, тогава Жилищният кодекс, актуализиран в края на 2004 г., предвиждаше цяла глава за реконструкцията на помещения в многофамилни сгради.


Според неговите изисквания собственикът на апартамента аок иска да направи къртенеи на стена или друго, трябва да подаде заявление до жилищната инспекция, заедно с пакет документи и готов проект за реконструкция.


В крайна сметка, дори и в новата интерпретация, пространството трябва да бъде подредено компетентно. Най-често собствениците на апартаменти се стремят да увеличат размера на използваемото пространство за сметка на балкон, което изисква къртене на цяла стена или нейния фрагмент.


В апартаментите често се комбинират бани, лоджия със спалня, кухнята се премества - понякога дори в коридора, за да има допълнителна стая. Важно е да направите всичко това разумно, така че да работи удобно, безопасно и най-важното - законно. Но не е факт, че ви е позволено да къртите всичко - просто трябва да поискате. Обикновенно фирми за кърти чисти извозва ще помогнат вам не само със къртене а и с необхолдима информация как да направите разрушаване на стена законно.


увеличаване на пространство със къртене на цяла стена

Какво може да се реконструира и в какъв случай законно можете да къртите стени

В някои къщи, особено панелните, дори къртене на една преграда, която може да се окаже и носеща, може да застраши здравината на цялата сграда. В тухлените къщи преградите почти никога не са носещи, така че обикновено няма проблеми с получаването на къртене.


  1. Няма особени пречки балконът да се превърне в част от жилищното пространство. За да направите това, той е остъклен и изолиран, понякога облицован с тухли, което по принцип също изисква координация.
  2. Но за да изкъртите прозореца и блока на вратата за изход към балкона, заедно с фрагмент от стената, за да направите по-голям отвор, не винаги ще ви бъде позволено. Причината за това е не само невъзможността за намаляване на носещата способност на конструкцията, но и необходимостта от преструктуриране на отоплителния кръг.

За бележка!

Инженерните комуникации също са засегнати, когато преградата между банята и тоалетната е къртена. Като минимум в средата на стаята ще остане да виси нагревателна релса за кърпи, която ще трябва да бъде премахната и инсталирана на ново място. Но също така може да се случи, че ще трябва да се прехвърлят щрангове, което също е невъзможно да направите сами. Така че като правите къртене на бетон - внимавайте, това трябва да правят само професионални фирми за къртене.

Когато правите къртене на стени и реорганизирате пространството на апартамента, трябва да се помни, че банята не трябва да се намира над кухните и жилищните помещения на съседите, живеещи отдолу. Над собствените стаи - моля, ако имате например апартамент на две нива. Но в същото време е необходимо да се извърши хидроизолация с по-високо качество. Само газифицирана кухня не може да бъде разположена под жилищни помещения.


Особено важно е по време на къртене на стените да не се нарушава вентилацията, от която зависи микроклиматът на апартамента и комфортът да бъдете в него. Това се отнася преди всичко за тези, които, след като са закупили два апартамента на едно и също място, се стремят да ги обединят чрез разрушаване на стената, която ги разделя. Най-често това е стена в кухнята или баните, вътре в която има общ въздухообменен вал. Така и с къртене на баня трябва да внимавате и правите това след консултация.


строителни отпадъци след къртене на стени

Как структурните характеристики на сградите влияят на къртене на стените

Най-често има нужда от реконструкция на носещите стени в сутеренните етажи, в които днес, за да се намалят разходите за наем, са напълно разположени офиси, салони, фитнес зали и кафенета. При пренареждане на такива помещения обикновено се налага преместване на отворите. В този случай се засяга стената, която успоредно изпълнява и функциите на основата. Така че тук нито кърти чисти извозва нито изобщо нищо не може да се направи без предварителен преглед и съгласуване.


За бележка за къртене на стени

  1. Що се отнася до светлинните отвори, те по принцип могат да бъдат оставени да променят размера си. В този случай обаче се разглежда не само въпросът за носещата способност на такива стени, но и архитектурният облик на фасадата, който в този случай може да бъде нарушен.
  2. Не можете наистина да намалите прозореца. Можете да го увеличите без проблеми, но само когато отворът е затворен от остъкляването на лоджията или балкона. Когато подреждате помещенията в сутерена, може да ви бъде позволено не само да пробиете вратата към улицата, но и да увеличите или направите отвори за прозорци там, където не са били там преди.
  3. Най-лесният начин е да получите разрешение за реконструкция на външни стени в рамкови сгради. По принцип тук изобщо няма носещи ограждащи конструкции, всички товари се поемат от монолитна или сглобяема стоманобетонна рамка.
  4. Тухлената или блоковата зидария е само пълнеж, който може да бъде премахнат без последствия. Но елементите на рамката - колони и напречни греди, които често са "трън в окото" за собствениците на апартаменти, в никакъв случай не трябва да се пипат.

За тези, които не знаят, нека обясним, че вертикалните носещи елементи с конзоли се наричат ​​колони, на които се опират свързващите ги хоризонтално напречни греди. По цялата дължина на напречните греди има рафтове, върху които от своя страна лежат таваните. Всичко е взаимосвързано и е невъзможно да се разруши тази структура. Остава само по някакъв начин да ги победим в интериора, който виждаме на снимките по-долу. Някои фирми за къртене не взимат това в предвид и правят кърти чисти и извозва. Ама после ще излизат проблеми за това.


Къртене на стена и укрепване на отвора

Ако сте получили разрешение за къртене на стената, значи имате проект, в който е изчислено каква армировка трябва да се направи и какъв метален профил да се използва за целта.


Остава само да разберем какво се прави и в каква последователност. Въпреки че редът на работа може да варира в зависимост от ширината на отвора. Ако е малък, първо може да се отстрани фрагмент от стената и след това вече да се попари по периметъра с метал.


При големи отвори, особено на долните етажи, които възприемат най-голямото натоварване, винаги има възможност за срутване. Следователно къртене започва точно с армировка и след това вече се отстраняват части от монолита или зидарията.


Ако сте прочели до тук, това означава, че определено имате нужда от нашия професионален съвет - така че не губете време - оставете номера си и ние ще ви се обадим и ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за кърти чисти извозва.


Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?