Къртене на плочки в баня

Как да премахнете старите плочки и да подготвите повърхността за полагане на нова

Премахването на плочки има нюанси.

Облицовката на стаята с керамични плочки се намира във всеки дом. Като правило се използва в бани и тоалетни, както и кухненска престилка. Има интериори, където керамиката украсява коридора и жилищните помещения.

Ето защо, ако сте предприели основен ремонт на апартамент, определено ще срещнете необходимостта от демонтиране на покритието и подготовка на повърхността за полагане на нови плочки.

Как самостоятелно да премахнете старата плочка и да извършите подготвителна работа за последващо облицоване, прочетете статията.

Самостоятелно къртене на плочки в баня
Самостоятелно къртене на плочки в баня

Къртене на стари плочки: опции и последователност от действия

Преди да започнете работа, е важно да се погрижите за безопасността, да защитите мебелите и водопровода и да подготвите необходимите инструменти за отстраняване.

Демонтажът се извършва в защитни очила и строителни ръкавици. Работете със затворени тесни обувки, за да не нарани пръстите на краката ви, ако плочката падне от стената. Не забравяйте, че керамичните парчета са много остри. Стандартното защитно оборудване ще предотврати нараняване и навлизане на малки частици в очите и кожата.

Ако ремонтът се извършва в стая, където има мебели или водопровод, те също трябва да бъдат защитени от мръсотия и драскотини с фрагменти, това ще улесни последващото почистване.

Увийте или покрийте всички предмети плътно с парцали, а отгоре с полиетилен. За да предотвратите разпространението на прах, окачете добре навлажнена кърпа на вратата, като внимателно я фиксирате около периметъра. Невъзможно е да работите със затворена врата: въздухът трябва да циркулира в стаята, така че да ви е по-лесно да дишате.

От инструментите ще ви трябва плоско длето (длето) и чук. Ако искате плочката да остане непокътната, допълнително ще ви е необходим строителен нож или фуги за фуги на плочки. Не забравяйте тежките торби за боклук.


Инструменти за къртене на плочки
Инструменти за къртене на плочки

Как да къртете плочки от стени и подове: инструкции стъпка по стъпка

Когато подготвителната работа приключи, пристъпваме към къртене. Ще опишем как сами да премахнете плочките от стените, защото този процес е по-трудоемък от премахването на подовата зидария и изисква предпазни мерки.

Процедурата е еднаква както за къртене на цялата повърхност, така и за премахване на отделни плочки, ако е необходимо да се сменят.

Отстранете фугите по цялата повърхност. За да направите това, използвайте нож или шев. Ако фугиращата смес не се поддава, накиснете я с вода, като я напръскате от спрей бутилка. Това е най-монотонният етап от работата.

Докоснете стената. Чрез тъп звук ще идентифицирате празнини - места, където плочката не приляга плътно. Това са области, където няколко фрагмента могат да паднат наведнъж. Запомнете ги или ги маркирайте с моларна лента, така че елементите да не паднат внезапно и да ви наранят.

Започнете от горния ляв ъгъл и продължете хоризонтално надолу по редовете.
Поставете длето под ъгъл от 45 градуса между плочката и стената и започнете да го почуквате внимателно с чук. Ако е нанесено обикновено лепило, фрагментът лесно ще се отлепи, ако е циментов разтвор, ще трябва да се положат усилия.
По същия начин отстранете всички плочки и остатъците от лепило от стената.
По същата технология се премахва и облицовката от пода, включително и гранитогрес. За да почистите плочката от сухо лепило, я накиснете в топла сапунена вода за няколко часа.

Ако целостта на плочката не е важна, фугиращата смес може да се остави и веднага да се пристъпи към отстраняване на облицовката. Парчетата могат да се използват за мозаечна декорация. По този начин те актуализират мебелите, внасят жар в интериора на баня, сауна или селска къща.


Къртене на керамични плочки в баня с къртач

Ако помещението, в което се извършва къртене на баня е малко, са достатъчни подръчни средства. Но те са непрактични за използване в просторни бани, трапезарии и зали.

За да премахнете плочки от голяма площ, използвайте перфоратор с плоска дюза. Това ускорява процеса на премахване на лигавицата 2-3 пъти, но има няколко нюанса, които трябва да се вземат предвид:

  • Перфораторът не е подходящ за демонтаж на облицовка в зони, където минават електрически кабели, зад батерии и на труднодостъпни места. Използвайте ръчни инструменти, за да предотвратите токов удар и повреда на кабели и тръби.
  • Плочка, отстранена с перфоратор, рядко остава непокътната. Теоретично е възможно да го премахнете внимателно: за да направите това, първо насочете инструмента не под плочката, а в основата, за да направите вдлъбнатини на 2-3 места на еднакво разстояние. Едва след това отлепете плочката. Жлебовете компенсират силата на вибрациите и има шанс да премахнете фрагмента, без да го повредите.

Ако при къртене с чук и длето има малко прах, тогава при работа с перфоратор стаята става много прашна. Не забравяйте да си купите респиратор, за да предпазите дихателните си пътища от мръсотия.


Къртене на плочки в баня с къртач
Къртене на плочки в баня с къртач

След като приключите работата, трябва да подготвите пода и стените за облицовка. Как да го направите - прочетете в нашата статия.Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?