Направи си сам ремонт на баня.

От изготвяне на план до инсталиране на водопровод
Преди да започнете ремонт на банята, вас ще очаква не само къртене на баня. Той трябва да бъде внимателно планиран. Нека поговорим за всичко по ред.

Работата включва няколко етапа. Техният брой зависи от това какво трябва да се направи. Във всеки случай всички действия трябва да се планират внимателно. Това е единственият начин да избегнете необратими последици.

При цялостна реорганизация ще е необходимо създаването и координирането на проекта. Някои дейности са забранени на законодателно ниво, някои не могат да бъдат съгласувани поради незадоволителното състояние на комуникациите и поддържащите конструкции, както и техните характеристики.

По принцип всичко се свежда до подмяна или преоборудване на водопроводни инсталации, поставяне на подове с висококачествена хидроизолация, довършване на стени и тавани.

Ремонт в банята може да се направи самостоятелно. Ние ви казваме как.

Процес на ремонт на баня.

Преустройство при ремонт на баня. Има ли право на къртене на стени.

Как да не нарушаваме закона?

Помощта на професионалисти при къртене на баня ще е необходима, ако е необходимо разработването на проектна документация и нейното одобрение от държавните органи. Само организации, които имат съответния лиценз, имат право да се занимават с този вид дейност.

Когато е необходимо одобрение

 • При реконструкция, когато промените, засягащи електричеството, вентилацията и другите комуникации, трябва да бъдат показани в техническия паспорт на помещението. Тези дейности могат да включват подмяна на водопроводни инсталации и инсталиране на оборудване, което увеличава потреблението на енергия.
 • При преустройство, което е промяна в конфигурацията на стените по плана на ОТИ. Те включват устройството на отворите, прехвърлянето на прегради.

Съществуват редица ограничения, наложени от законодателството и санитарните стандарти. Обикновено изискванията са едни и същи. Разликите зависят от климатичните условия в различните региони, но не са толкова много.

Какво да не правите при преустройство

 • Пълно или частично къртене на вентилационни шахти в баня. В типичните апартаменти те обикновено граничат с баните.
 • Устройството на бетонни замазки, изграждането на тежки прегради, инсталирането на водопровод, ако това увеличава натоварването на пода и мястото на неговата опора над допустимото.
 • Свързване на "топъл под" към щранг за БГВ.
 • Изкопаване на междупанелни фуги и стоманобетонни плочи.
 • Разширяване на банята за сметка на дневните. -Позволено е да се стеснява само в границите, посочени в техническите стандарти.
 • Нарушение на правилата за пожарна безопасност.
 • Подреждане на бани, бани и душове на мецанина.На тези места е забранено да има вани, мивки, както и всякакво друго оборудване.
 • Всички промени, които влошават условията на живот на собствениците на апартамента и техните съседи. Жилищата трябва да отговарят на санитарните и техническите стандарти. Тяхното неспазване често става забележимо за всички жители на входа.
 • Действия, които причиняват отслабване на носещите конструкции на сградата. Това може да са разрешени методи, за които не е необходимо да правите проект и да го координирате, но ако къщата е в състояние, близко до извънредно положение, по-добре е първо да я инспектирате. За да направите това, трябва да се свържете с инженерна организация, която разполага със специално оборудване, и да се обадите на специалист у дома.
 • Строго се забранява извършването на ремонтни дейности в аварийни сгради.

Как да започнете с ремонт на баня

Решете какво точно трябва да бъде заменено.

Къртене на баня има много точки. Но на първо място, трябва да определите целта, да разберете какво трябва да се промени и какво може да се остави. Например, не е необходимо да изхвърляте стара вана и да я замените с нова. Акрилното покритие ще реши проблема.

Липсата на пространство се компенсира от душ кабина, но е малко вероятно такова решение да е подходящо за тези, които обичат да лежат в гореща вода.

Собствениците на тесни бани в стандартни апартаменти често решават да комбинират банята и тоалетната с коридор, водещ към кухнята, създавайки едно пространство. Тази опция може да изглежда неуспешна за мнозина, но има и много положителни страни. Тук всичко се решава от личните предпочитания. Те се отнасят не само до удобството, но и до интериорния дизайн.

Помислете за план на помещение

Като всякакви сериозни работи, ремонтът трябва да започне с план. Когато предстоят значителни промени, най-добре е да се консултирате със специалист от инженерна фирма.

Възможно е някои от плановете да не се осъществят. За да се застраховате от грешки е препоръчително да направите технически преглед. Ако съседите изрежат широк отвор отдолу, вече износените конструкции едва ли ще могат да издържат тежестта на дебела бетонна замазка. Но нейното устройство дори не изисква одобрение.

За да си представите крайния резултат, по-добре е да го визуализирате. Скицата може да бъде направена в цвят, допълнена с приложение от проби от довършителни материали или може да се направи върху копие от плана на банята, като се маркират промените в контурите на преградите с червени линии.

По-удобно е да направите няколко разпечатки, за да сравните различни опции. При смяна на водопроводната инсталация изображението в мащаб се изрязва от хартия и се премества в копия на плана в търсене на по-добро местоположение. Този метод се използва от професионални дизайнери.

На този етап се маркира позицията на телата и електрическите кабели, както и други комуникации по време на тяхното прехвърляне.

В случай на изготвяне на проект за реорганизация или преустройство, етапът на планиране е опростен. Всички изчисления, включително оценки, могат да бъдат поверени на проектантската организация. Такива компании обикновено си сътрудничат със строителни бригади. Ако цената на услугите на изпълнител е твърде висока, няма да е трудно да го намерите сами.

Направете оценка

Оценката е един от най-важните етапи на планирането. За да не спрете на половината път поради липса на средства, е необходимо да изчислите предстоящите разходи, като разберете колко струват материалите и услугите на строителните фирми.

Важно е да знаете колко материали ще са необходими. По-добре е да ги купувате с малък марж в случай на брак или повреда по време на съхранение и транспортиране.

Дати по график

Преди да се заемете с работата, трябва да планирате колко време ще отнеме. Например, ако банята не може да бъде ремонтирана бързо, може да се наложи да разрешите проблема с миене.

Важно е да се осигури място за съхранение на строителни материали и да се решат всички организационни въпроси, свързани с изхвърлянето на боклука.

Необходимо е да се определи дали е необходим контейнер и къде да го поставите в двора.

Ако има основен ремонт на целия апартамент, е необходим пълен алгоритъм от действия. Включително къртене на стени, къртене на бетон и къртене на стари плочки.

Например, така че нова вана да не надраска облицовката в коридора по време на транспортиране, по-добре е да я инсталирате преди началото на довършителните работи.

Къртене на баня

И така, планът е направен. На първо място, трябва да се къртете всичко, което трябва да бъде заменено.

Можете да започнете да демонтирате водопровода и къртите плочки и друго старото покритие.

Това трябва да се направи много внимателно, за да не се повредят електротехникът и тръбите.

Подът в коридора трябва да бъде покрит с филм или вестници, за да не се надраска, изваждайки тежки торби с строителни отпадъци от стара баня.

Успоредно с това се извършва закупуване на довършителни работи и оборудване.

За съхранение на уреди за нова баня е по-добре да вземете отделна стая, където те няма да се намесват.

По-безопасно е да ги съхранявате в пакети или под слой вестници. Лакове и бои със силна миризма трябва да се съхраняват на балкон или лоджия или на добре проветриво място.

В панелните къщи, построени преди 1998 г., банята и тоалетната се поставят в така наречената санитарна кабина. Представлява кутия от етернит, която е монтирана изцяло по време на строителството на сградата с цел спестяване на време. Азбестовият цимент е опасен за здравето. Той причинява рак и причинява други опасни заболявания. Това е достатъчна причина да се отървете от него възможно най-скоро и да поставите нови дялове. В съвременното строителство се използват други, по-екологични материали, въпреки че методът се използва и днес.

Къртенето на банята няма да се налага да се съгласува, ако се монтират нови прегради по контура на старите, без да се увеличава теглото им.За тази цел е подходяща алуминиева рамка, обшита с гипсокартон.

Мръсни работи след къртене на баня.

За съжаление, винаги трябва да започнете с мръсна работа. Монтажът на ВиК се извършва след къртене на баня.

Раздробяване.

След къртене на стари плочки в баня или друго покритие на пода, стените и тавана се полагат електрически канали, тръби за топла и студена вода и канализация.

В стените на монолитни и тухлени къщи е разрешено да се полагат плитки стробове, за да се доведат проводници до нови гнезда. Максималната дълбочина е 2 см. Кабелът се полага в гофрирана тръба и се запечатва с хоросан. Тръбите са забранени за затваряне от санитарни и технически стандарти. В случай на авария те трябва да бъдат достъпни. Те могат да бъдат скрити в подвижни кутии с ревизионни люкове.

Хидроизолация и шумоизолация

В типичните сгради хидроизолацията не винаги отговаря дори на стандартите, използвани по време на строителството. Същото важи и за шумоизолиращите материали, които в крайна сметка губят свойствата си.

За да не наводните съседите, ще трябва да вземете предпазни мерки. Подовата плоча се почиства от отломки и прах. Междупанелните шевове и други кухини са запечатани с хоросан, шпакловка, мастика или уплътнител.

Отдолу е поставен слой хидроизолация. Като правило се използват рулонни материали на основата на полиетилен или покривен материал. За да се избегнат течове, се прави припокриване от 10 см. Шевовете се залепват с лепяща лента. Отгоре се полагат панели от експандиран полистирол или минерална вата. Покриват се с друг слой полиетилен, след което се изливат с бетонна замазка. Той придобива сила на марката в рамките на един месец, но ще бъде възможно да се ходи по него след седмица. Има специални изравняващи смеси на базата на полимери. Имат течна консистенция и при разнасяне образуват идеално равна гладка повърхност.

Финален етап на ремонт на баня

Как да направите ремонт в банята със собствените си ръце? За довършителни работи на стените и тавана са използвани влагоустойчива мазилка и шпакловка.

Стени. Къртим и слагаме плочки.

Вместо плочки можете да използвате декоративна мазилка с багрила и частици от естествен камък, боя, облицовка. По-добре е да лакирате дървото, така че водата да не попадне вътре и да не разруши структурата му. Защитата срещу мухъл и гъбички се осигурява от специални импрегнации и дезинфекциращи агенти. Има пластмасова подплата, която не се страхува от вода.

Таван

Баните често използват опънати тавани, които представляват PVC филм, опънат върху рамка, която е прикрепена около периметъра. Това покритие има недостатък - филмът се топи лесно и губи формата си дори при температура от 60 градуса. За да го направите неизползваем, е достатъчно да го облеете със струя гореща вода. Най-добрият вариант е боя, устойчива на влага или окачена рамка, облицована с гипсокартон. Порести материали, като панели от пяна, не трябва да се използват при декориране на помещения с висока влажност.

Последователността на работа може да бъде различна. Можете да отидете отгоре надолу от тавана до пода. При завършване е по-добре да преминете към стените, когато плочките вече са на пода.

ВиК инсталация

Мивка и вана се поставят след приключване на работата. Необходимо е предварително да се мисли как ще бъдат свързани към тръбопровода. За вани се използва окабеляване от мека пластмаса. Заедно със сифона той е скрит от очите, така че декоративните му качества не са важни. За измиването, напротив, външният вид на сифона може да бъде много важен. Добре изглеждат лъскави метални дебели тръби. Има модели, предназначени да служат като интериорна декорация.

Окабеляването може да бъде скрито във фалшива стена от гипсокартон, като се направят ревизионни люкове или незабележими врати в нея. Облицованата рамкова конструкция ви позволява да придадете на стената всякаква форма.

Ако желаете, можете да направите ниша над мивката, да инсталирате огледало в нея и да го поставите в подсветката.На последния етап, когато всички устройства са свързани към тръбопровода и се проверяват ставите, се монтират мебели и декоративни елементи.

Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?