Подготовка на подовете за облицовка след къртене

Как да премахнете старите плочки и да подготвите повърхността за полагане на нова


Премахнахте останалото лепило заедно с плочката. Сега вашата задача е да подготвите основата за свежа облицовка. Ще запишем какви манипулации трябва да се извършат с пода и кои със стената.

Подготовка на пода преди полагане на плочки след къртене на плочки

След къртене на баня, като почистите строителните отпадъци, можете да започнете да ремонтирате основата. Стъпка по стъпка ще опишем последователността от действия за подготовка на бетонния под.

  • Пробийте издатините и неравностите с къртач. Пукнатини и големи вдлъбнатини трябва да се грундират и поправят с епоксидни или полиуретанови разтвори.
  • Почистете повърхността с прахосмукачка и отстранете мръсотията.
  • Покрийте пода с хидроизолация. В стаите и коридора е необходимо да се замажат фугите на бетонните плочи и стените с пода, зоните около тръбите и радиаторите. В банята и в кухнята се полага хидроизолация по цялата площ, като се улавят стените с 5-7 см.
  • Определете кривината на пода. Ако наклонът е малък - до 3 см - използвайте саморазливна смес, ако е повече - цименто-пясъчна замазка.
  • Грундирайте пода, за да увеличите адхезията му към плочките.
Говорихме за бетонната основа, тъй като плочките се полагат върху дюшеме в изключителни случаи и няма гаранция, че ще се закрепи здраво. По-добре е да премахнете покритието и да работите с бетон.

Подготовка на пода преди полагане на плочки след къртене на плочки
Подготовка на пода преди полагане на плочки след къртене на плочки

Как да подготвим стените за облицовка след къртене на плочки

При ремонт на вертикални основи след къртене на плочки в баня се прилага същият принцип, както при подготовката на хоризонтални основи: трябва да изравните повърхността и да увеличите нейната адхезия.

За това:
  • Грундирайте стената.
  • Подравнете го с шпакловка и маяци. Сместа ще премахне пукнатини и неравности. Ако кривината на стените е незначителна, един слой ще бъде достатъчен. Със значителни отклонения – двама.
  • Третирайте основата с антисептик, така че под плочката да не се образуват гъбички.
  • Покрийте стената с грунд. За мокри помещения препоръчваме закупуване на антисептични разтвори.
  • Преминете към облицовката.


Подготовка след къртене на баня
Подготовка на стени в баня след къртене на плочки

Напълно възможно е да премахнете старата плочка и да подготвите повърхността за полагане на нова със собствените си ръце. С правилните инструменти и минимални умения за ремонт можете да го направите добре. Това ще ви помогне да спестите от работата на капитана и можете също така да възстановите покритието по всяко време в случай на чипове или пукнатини. Или се обадете и ние ще ви помогнем с това.Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?