Как да определим носеща стена

Преди да започнете къртене на стени
Преди да започнете къртене на стени, трябва да определите носеща стена или не. Как да определим дали стена е носеща или не. Ето няколко начина да разберем това, преди да започнем да къртим стена:

  1. Проверете плановете на сградата.
  2. Проверете мазето или пространството за обхождане.
  3. Проверете тавана.
  4. Проверете за диагонални скоби.
  5. Консултирайте се със строителен инженер.
  6. Заключение.

Да разглеждаме тези точки по-подробно.

къртене на стени софия

Проверете плановете на сградата.

Ако имате достъп до плановете на сградата, можете да ги проверите дали в тях е посочено стени които ще демонтирате са носещи или не.

Плановете могат да включват и информация за вида и размера на гредите и колоните, които поддържат носещите стени.

Ако не сте сигурни как да четете плановете, може да е полезно да се консултирате със строителен инженер или архитект, който може да ви помогне да разберете плановете и да определите кои стени са носещи. По принцип всички които оказват услуга кърти чисти извозва ще ви помогнат във това.


къртене на стена

Проверете мазето или пространството за обхождане.

Да, ако стена за къртене е над сутерен или пространство за обхождане, можете да проверите подпорните греди или колони в района, за да определите дали стената е носеща.

Носещите стени обикновено се поддържат от фундаментни стени, греди или колони, които пренасят тежестта на стената и натоварването над нея надолу към основата.

Ако видите подпорни греди или колони, които вървят перпендикулярно на въпросната стена, или ако стената лежи върху фундаментна стена или основа, вероятно стената е носеща. По-добре да не правите къртене на стена в такъв случай.

От друга страна, ако стената лежи върху плоча или ако пространството под стената е отворено и без препятствия, стената може да не е носеща. Такава стена може да бъде бутана.

Важно е да се отбележи, че въпреки че този метод може да даде известна индикация за носеща способност, той не е окончателен начин да се определи дали стената е носеща или не и винаги е препоръчително да се консултирате със строителен инженер или архитект или фирма за къртене, преди да направите промени в структурата на сградата.

кърти чисти извозва

Проверете тавана.

Да, ако въпросната стена е под тавана, можете да огледате гредите или гредореда в района, за да определите дали стената е носеща. Преди да направите бутане на стена трябва да направите това.

Носещите стени обикновено се поддържат от греди, които вървят успоредно на въпросната стена, и тези греди пренасят тежестта на стената и товара над нея надолу към основата.

Ако видите греди, които минават перпендикулярно на въпросната стена и опират на стената, вероятно стената е носеща. Тогава къртене на стени забранено.

Въпреки това, ако гредите вървят успоредно на стената и не опират в стената, стената може да не е носеща. Тогава можете да бутате такава стена.

Важно е да се отбележи, че този метод може да даде известна индикация за носеща способност, но не е окончателен начин да се определи дали стената е носеща или не и винаги е препоръчително да се консултирате със строителен инженер или специалист в кърти чисти извозва, преди да направите промени в структурата на сградата.


къртене

Проверете за диагонални скоби.

Да, диагоналните скоби често се използват върху носещи стени, за да осигурят допълнителна стабилност и опора, така че ако видите диагонални скоби на стена, това е добра индикация, че стената е носеща. За къртене на стени в такава ситуация трябва да забравите.

Тези скоби обикновено са изработени от дърво, стомана или други материали и се движат диагонално между стенните шипове и пода или тавана, за да помогнат за разпределяне на тежестта на стената и товара над нея до основата.

 Въпреки това, не всички носещи стени ще имат диагонални скоби и не всички стени с диагонални скоби са носещи, тъй като те могат да се използват и за странична стабилност или да устоят на сили от вятър или земетресение.

Ето защо, въпреки че наличието на диагонални скоби може да бъде полезен индикатор за носеща стена, все пак е препоръчително да се консултирате със строителен инженер или архитект, преди да направите каквито и да било промени в конструкцията на сградата. Как виждате в къртене на стени като и цяло в къртене, чистене и извозване има много нюанси. Затова съветваме вам това, което пишем в следваща точка.


Консултирайте се със строителен инженер.

Да, консултацията със строителен инженер е най-надеждният начин да се определи дали една стена е носеща или не. Дали можете да направите къртене на стени или не.

Строителният инженер може да оцени носещата способност на стената чрез изследване на плановете на сградата, извършване на визуална проверка на стената и околната конструкция и извършване на изчисления на натоварването, за да определи способността на стената да поддържа тежестта на конструкцията над нея.

Инженерът може също така да ви посъветва относно необходимите подсилвания или модификации, ако стената е носеща и искате да направите промени в конструкцията на сградата.

Експертният опит на строителния инженер може да помогне да се гарантира, че сградата остава безопасна и стабилна и че всички модификации, направени по конструкцията, не компрометират нейната структурна цялост.

Винаги е препоръчително да се консултирате със строителен инженер или архитект, преди да направите каквито и да било промени в конструкцията на сградата, особено ако не сте сигурни дали стената е носеща или не. Ние сме като имаме поръчка за кърти чисти извозва, винаги пращаме на оглед специалист.


Заключение.

В заключение, определянето дали една стена е носеща или не и дали можете да правите бутане на стена иои не е важно съображение при извършване на промени в конструкцията на сградата.

Въпреки че има някои методи, които могат да ви помогнат да идентифицирате носещи стени, като например проверка на плановете на сградата, проверка на мазето или пространството за обхождане, търсене на диагонални скоби и проверка на тавана, нито един от тези методи не е окончателен.

Най-надеждният начин да определите дали дадена стена е носеща или не е да се консултирате със строителен инженер или архитект или фирма за къртене, който може да оцени носещата способност на стената и да даде експертен съвет.

Винаги е препоръчително да потърсите професионална помощ, преди да направите каквито и да било промени в структурата на сградата, за да сте сигурни, че сградата остава безопасна и структурно здрава.


Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?