Направи си сам къртене на стени

Начини за къртене на стени

Подготовка към къртене на стени

Ако се нуждаете от къртене на стени, по дорбре да консултирате с професионална фирма за къртене.


Първото нещо, което трябва да направите, е да съберете максимална информация за стената: вид, вид материал, експлоатационен живот, наличие на електрическо окабеляване и други комуникации.


Ако стената е носеща, трябва да имате търпение и да се подготвите за дълъг процес на съгласуване на тези работи, които включват изготвяне на проектна документация за къртене. Можете да изберете пряк път и да се свържете с организация, която знае всичко за кърти чисти извозва и ще се погрижи за цялата документация. Стени от второстепенно значение могат да бъдат къртени само след съгласуване със заинтересованите организации.


Внимавайте при къртене на носеща стена

Неразрешеното къретне на носещи стени без разрешение може да доведе до влошаване на експлоатационната способност на конструкцията и впечатляващи глоби.

къртене на тухлена стена

Започваме къртене на стени

След като са получени всички разрешителни за работи по кърти чисти извозва, можете да продължите директно към къртене на стена.


  1. Изключване и демонтаж на всички инженерни мрежи, разположени в стената и до нея.
  2. Отстраняване на довършителни и строителни материали по обратния принцип: първо первази и корнизи, след това тапети (боя), мазилка и др.
  3. Къртене на стени.

  • ако конструкцията е дървена, гредите се нарязват на парчета;
  • тухлената зидария се разглобява, като се започне отгоре - тухлите се избиват внимателно с чук или с помощта на къртач за бетон, диамантено рязане;
  • бетонните стени изискват използването на диамантено рязане или хидравличен метод, който позволява да се разруши дори подсилена конструкция;
  • преградите от гипсокартон се разглобяват с помощта на ръчни инструменти - първо се отстранява обвивката, след което се разглобява рамката.

При къртенето на стени от масивни строителни материали (бетон, стоманобетон) трябва да се използва диамантено рязане, но не къртач за бетон и чук, чиято работа може да доведе до разрушаване не само на демонтираната стена, но и на съседни.


Диамантеното рязане се извършва с малко вибрации, шум и прах, а когато се налага частично къртене, се счита за идеално, защото резултатът е гладък и чист срез.


Вторият вариант е хидравличният метод, но няма да работи да го приложите у дома без помощта на специалисти от фирма за кърти чисти извозва. В стената се образуват дупки, запълнени със специално съединение, което води до появата на пукнатини и разрушаването на бетона.


Важно за къртене на носеща стена

Носещите стени не могат да бъдат напълно изкъртени - не трябва да разчитате на това и да губите време за събиране на документи. Максималното, което е възможно е да се изреже отвор с точно регламентирани параметри или да се замени конструкцията с мощни колони.

строителни отпадъци след къртене на носеща стена

Ако правите къртене на носеща стена

При къртене и изрязване на отвори в носеща стена задължително се прави армировка с метални греди, стелажи и рамки. Преди къртене на стените с цел оборудване на колоните, натоварването се изчислява и преразпределя към временни рамки, дистанционни елементи с разстояние между стълбовете не повече от 90 см.


Временните конструкции се къртят само след монтирането на капиталните колони.


При къртене на стени с всякаква сложност правилото работи - измерване 7 пъти и изрязване 1 път. Само точни изчисления, знания, умения и професионални инструменти могат да гарантират 100% резултат без риск от увреждане на конструкцията. Като се свържете с нас, можете да разчитате на висококачествено и ефективно къртене на стени и най-добрите цени в София!


Свържете се с нас
Готови сме да обсъдим всяка поръчка индивидуално за да имате най-добрите условия за Вашия проект
или оставете заявка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 10 минути
Оставете своя телефон и ние ще се свържем с Вас
Искате да знаете цената на вашата работа?